Cikatridina hüvelyszárazság tünetei ellen

Hüvelyszárazság: hormonkezelés nélkül is van kiút!

A női szervezet érzékeny rendszer, működésének zavara számos egészségi problémát okozhat. A hüvelyszárazság tipikusan ilyen tünet, jó hír viszont, hogy ha ilyen panaszod van, akár hormonmentesen, hormonkezelés nélkül is leküzdheted!

 

A hüvelyszárazság nem korfüggő: még téged is érinthet!

Mielőtt tovább görgetnél, mert úgy véled, hogy még fiatal vagy ehhez a témához, gyorsan szólunk. Ha egy nőnek valami miatt lecsökken a hormonszintje, akkor életkortól függetlenül is kialakulhat nála hüvelyszárazság – vagyis ez a tünet még akár téged is érinthet!

Tévhit ugyanis, hogy a száraz hüvely problémája kizárólag az idősebb nők „privilégiuma” lenne. A klimax idején lecsökkenő, majd végleg megszűnő nőihormon-termelődés valóban maga után vonja a hüvelyi szövetek kiszáradását. Mindez az életkortól függetlenül is kialakulhat. A hüvelyszárazság viszonylag gyakori például terhesség vagy szoptatás idején, de akár a hormontartalmú fogamzásgátlók vagy egyéb gyógyszerek szedésének mellékhatásaként is megjelenhet. A daganatellenes sugár-, illetve kemoterápia ugyancsak károsíthatja a hüvelyhámot. Ennek következtében kiszáradhat, és a fertőzésekre is fogékonyabbá válhat. De a túl sok stressz vagy egy drasztikusabb fogyókúra következtében is felborulhat a hormonális egyensúly, és emiatt többek között hüvelyszárazság is kialakulhat.

A hüvelyszárazság nem korfüggő, még téged is érinthet

Hitted volna? Nem is olyan egyszerű felismerni a hüvelyszárazságot!

A hüvelyszárazságnak ugyan „logikus” tünete a nedvesség hiánya, azonban az ember lánya általában ritkán ellenőrizgeti a saját nedvesedését. Leginkább csak akkor tűnik fel, hogy valami nincs igazán rendben odalent, amikor a szex nehézkessé, netán fájdalmassá válik. A dolgok egyszer csak nem csúsznak eléggé olajozottan, de még ilyenkor is könnyebb a férfi partnert hibáztatni. Biztos „elkapkodta” az előjátékot, avagy bekövetkezhet ennek a fordítottja is, amikor a nőt vádolják meg az odaadás hiányával – holott a helyzetről valójában egyik fél sem tehet!

Árulkodó jel lehet még, ha nemcsak együttlét közben adódnak nehézségek, hanem a mindennapok során is feszülő-viszkető diszkomfortérzet tapasztalható az intim tájékon. Ez persze csalóka tünet, mert ilyenkor a legtöbb nő inkább gyanakszik valamiféle hüvelyfertőzésre, és nem „csak” a hüvelyszárazságra. Hab a tortán, hogy a kiszáradt hüvelyhám eleve fogékonyabb a betegségekre. Így, ha halogatjuk a hüvelyszárazság kezelését, a végén tényleg kialakulhat valamilyen hüvelyfertőzés, és emiatt az alapproblémát még nehezebb lesz beazonosítani. A hüvelyszárazság felismerése tehát nem is annyira egyszerű, mint gondolnánk!

Hormonkezelés nélkül is van kiút a hüvelyszárazságból

Figyelj magadra!

Segíthet felismerni, mivel állsz szemben, ha tényleg „ellenőrzöd” magadat odalent, legalább olyankor, ha a dolgok az ágyban váratlanul nem mennek olyan gördülékenyen, mint korábban, vagy ha a fentebb említett furcsa, intim diszkomfortérzetet is tapasztalod. A hüvelyszárazságot úgy a legegyszerűbb megkülönböztetned a hüvelyfertőzésektől, hogy utóbbiakat jellemzően valamiféle rendellenes hüvelyi folyás kíséri, míg a hüvelyszárazságról éppen hogy a folyás hiánya árulkodik. A hüvelyben ugyanis normál esetben mindig jelen van némi váladék, ami teljesen természetes – a problémák pontosan abból fakadnak, ha túlságosan kevés ez a nedvesség!

Hormonhiányra hormont?! Nem feltétlenül!

A hüvelyszárazság hátterében a legtöbbször a női hormonok hiánya, vagy legalábbis alacsony szintje áll. Ennek ellenére nem a hiányzó hormonok visszapótlása az egyetlen járható út a panaszok megszüntetésére. Sokaknak eleve nem is ajánlott a hormonkezelés: várandós vagy szoptatós kismamáknál ez a lehetőség fel sem merülhet, illetve azokál is ellenjavallt a hormonterápia, akiknek a családjában előfordult korábban emlőrák vagy trombózis. Ugyanakkor egyre több nő egyszerűen csak nem akar hormonokat szedni, és szívesebben választ gyengédebb módszereket a tünetek csillapítására.

Hormonkezelés nélkül, hatásos segítség hüvelyszárazság esetére

A Cikatridina hüvelykúp hormonmentes készítmény, amely hialuronsavat tartalmaz, valamint többféle gyógynövény ápoló kivonatát.

A hialuronsav magas vízmegkötő képességű molekula, ezért hatásos hidratáló szerként nem véletlenül található meg például a márkás, minőségi arcápoló kozmetikumok összetevői között. A hialuronsav nemcsak a száraz arcbőrt, hanem a hüvelyi szöveteket is segít újra feltölteni nedvességgel. A Cikatridina hüvelykúp emellett olyan gyógynövények kivonatait is tartalmazza, amelyek hámregeneráló és gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek. A Cikatridina kúpot a tünetek változásától függően szükség esetén hosszantartó kezelésként ajánlott használni a hüvelyszárazság okozta panaszok enyhítésére.
Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban, illetve megrendelheted akár webes patikákból is.

Intim szárazság kismamáknál

Intim szárazság kismamáknálVárandósság alatt és szülés után az újdonsült anyukák gyakran tapasztalják, hogy a házaséletük már nem olyan gördülékeny, mint korábban. A hüvelyszárazságra szerencsére létezik hosszú távú segítség. Gyakori intim probléma szülés után –...

Hüvelyszárazság fiatal korban: így ismerd fel!

Hüvelyszárazság fiatal korban? Így ismerd fel, és ezt tedd ellene Közismert, hogy a kielégítő együttléthez elengedhetetlen a megfelelő előjáték, máskülönben a dolgok nem feltétlenül működnek majd „olajozottan”. Ha minden gyengédség és izgatás ellenére a szerelmes...

Neked sem jön be a síkosító? Akkor próbáld ki ezt!

Neked sem jön be a síkosító? Akkor próbáld ki ezt!Bizonyára számodra sem újdonság, hogy a kielégítő együttléthez az is kell, hogy minden, aminek odalent csúsznia kell, az jól is csússzon. Ám a dolgok sajnos nem mindig mennek olajozottan, és a síkosító sem mindig...

Hialuronsav nem csak az arcra: íme az intim hidratálás „titkos fegyvere”

Hialuronsav nem csak az arcra: íme az intim hidratálás „titkos fegyvere”Mi, nők mindenütt kenceficézzük magunkat, elvégre a bőrünk igényli a folyamatos hidratálást. Sőt, olykor a „láthatatlan” intim szöveteink is hálásak lennének némi nedvességpótlásért. Egy...

Nem jó ha fáj a szex…

Nem jó ha fáj a szex…Egy párkapcsolatban természetes a rendszeres és kiegyensúlyozott szexuális élet. Mégis, adódhat olyan helyzet, amikor hívatlan „vendégként” közétek áll a hüvelyszárazság, ami miatt fájdalmas lehet a szex.A szerelem völgye sivataggá válhat Az...

Stressz, hormonok, hüvelyszárazság

Stressz, hormonok, hüvelyszárazságKata, Anna és én gimnáziumi iskolatársak voltunk, és mindmáig tartjuk a kapcsolatot. Hármunknak háromféleképpen alakult az élete, ám úgy tűnik, az érettségi után 15 évvel is akadnak azonos problémáink. Ilyen például a...

Cikatridina hüvelykúp hüvelyszárazság tünetei ellen

bármilyen eredetű hüvelyszárazságra

igazoltan hatásos és biztonságos

lokális hormonkezelés ellenjavallata vagy kockázata esetén is alkalmazható

a panaszok függvényében tartós használata is lehetséges

Cikatridina hüvelykúp már kapható nagyobb kiszerelésben

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz